Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТЕМА „ДНЕВНИКА”: ШТА СВЕ МОЖЕ ПРЕКО ГРАНИЦЕ Одлазак на летовање ЧЕСТО ЛИЧИ НА СЕЛИДБУ

25.06.2024. 10:04 10:42
Пише:
Извор: Uprava carina/ Pixabay

Време је годишњих одмора и грађани Србије много чешће него што је уобичајено путују ван границе наше земље, а и у нашу земљу, као и кроз њу путује много грађана других земаља, одлазећи у своје домове или на неку од морских дестинација.

Зато није на одмет знати шта је дозвољено унети у Србију, шта се може изнети, шта се сматра личним пртљагом, а све те информације могу се наћи на сајту Управе царина.

Под личним пртљагом путника подразумевају се сви предмети некомерцијалног карактера које путник носи са собом а служе му док је на путовању: одећа, обућа, технички уређаји, спортски реквизити, предмети за одржавање личне хигијене, лек за уобичајену терапију и други предмети за личну употребу. Колико тих предмета има, зависи од сврхе путовања, пола, занимања путника, годишњег доба...

Предмети који служе личним потребама путника за време путовања, лични пртљаг, независно од тога да ли их носе са собом или су их дали на превоз возару, ослобођени су од плаћања увозних дажбина.


Без плаћања дажбине до вредности од 100 евра

Грађани Србије ослобођени су плаћања увозних дажбина на предмете које уносе из иностранства за личне потребе и потребе свог домаћинства, у вредности од 100 евра у динарској противвредности, под условом да ти предмети нису намењени препродаји. Уколико неко код себе има робу веће вредности од 100 евра и за коју се плаћа увозна дажбина, на граничном прелазу то треба пријавити царинику.


Прецизирано је које ствари могу бити део личног пртљага. Осим одеће, обуће, тоалетних производа, личног накита, ту су и камере, видео-камере, преносиви музички инструменти и уређаји − грамофони, радио-пријемници, телевизијски апарати, писаће машине, калкулатори, персонални компјутери, потом двогледи, колица за бебе, покретна колица за инвалиде... У лични пртљаг спада и спортска опрема − шатори и опрема за камповање, риболов, планинарење, роњење, спортско оружје с муницијом, бицикли без мотора, кануи и кајаци дужине мање од 5,5 метара, скије, тениски рекети, даске за скијање на таласима, даске за једрење на води, змајеви и делта летелице, опрема за голф, преносиви апарати за дијализу и слични медицински апарати...

Они који желе да понесу храну, морају знати да се може носити фабрички упакована храна, с декларацијом произвођача и у разумној количини, која мора јасно указивати да је намењена сопственим потребама, а не даљој препродаји. Може се носити и храна животињског порекла у количини до једног килограма, под условом да не долази из земаља из којих је забрањен њен увоз или транзит.


Спортски реквизити: копље, маљеви, стреле, муниција

Путници као лични пртљаг могу имати и робу за спортске сврхе: препоне, копља, дискове, мотке, кугле, кладива, лопте, рекете, дрвене маљеве, опрему намењена за различита такмичења, као што су спортско оружје и муниција, бицикл без мотора, лукови и стреле, опрема за мачевање, за гимнастику, компаси, струњаче... Дакле, путници који долазе у нашу земљу привремено могу унети оружје и муницију ради учествовања на спортској манифестацији, али је неопходно да се то  усмено пријави на граничном прелазу и презентује доказ да се оружје и муниција привремено уносе ради учешћа на спортској манифестацији, односно треба приложити доказ о одржавању такве врсте манифестације.

Ради лакшег утврђивања истоветности робе при изласку из земље, детаље о оружју и муницији путник при уласку у земљу уписује у образац за привремени увоз/извоз. Овлашћени царински службеник проверава да ли су у унети тачни подаци, потписује образац, оверава и враћа путнику. Исто важи и у обрнутом случају, када због организованог лова или спортске манифестације оружје и муниција треба да се изнесу из земље.


Путници који долазе у Србију могу унети 50 цигарета, 25 цигарилоса (до три грама по комаду), 10 цигара, 50 грама дувана или одговарајућу комбинацију тих производа. Под дуваном за пушење подразумевају се: резани дуван, дуван за лулу, дуван за наргилу и остали дувански производи. Путници у пртљагу могу носити и сродне производе у количинама за личне потребе (електронске цигарете, вејпове, никотинске врећице и ароме за наргилу), осим дувана за оралну употребу (снус), чији је увоз и промет у Србији забрањен. Може се слободно унети литар жестоког алкохолног пића или литар пенушавих и ликерских вина или одговарајућа комбинација наведених пића и литар осталих вина, један парфем (до 50 милилитара) и једна тоалетна вода (до 25 милилитара).

Д. Млађеновић

Аутор:
Пошаљите коментар
ОВЕ СТВАРИ СЛОБОДНО МОЖЕТЕ ПРЕНЕТИ ПРЕКО ГРАНИЦЕ Ево шта се путницима неће одузимати на граничном прелазу

ОВЕ СТВАРИ СЛОБОДНО МОЖЕТЕ ПРЕНЕТИ ПРЕКО ГРАНИЦЕ Ево шта се путницима неће одузимати на граничном прелазу

14.07.2023. 16:35 17:52
Тема "Дневника": Шверцери наркотика на разне начине покушавају да преко границе унесу опијате

Тема "Дневника": Шверцери наркотика на разне начине покушавају да преко границе унесу опијате

13.03.2023. 08:41 08:45
Управа царина: Кофери пуни сумњивих кубанских цигара

Управа царина: Кофери пуни сумњивих кубанских цигара

01.10.2021. 10:15 10:16